معرفی چهار طرح پژوهشی برتر مراغه در حوزه سلامت
- شناسه خبر: 598
- تاریخ و زمان ارسال: 9 دی 1402 ساعت 02:11
- بازدید :
- نویسنده: مراغه نیوز

دکتر اللهوردی ارجمند روز دوشنبه در جلسه معرفی طرحهای برگزیده پژوهشی این دانشکده که با حضور جمعی از خبرنگاران برگزار شد، افزود: این طرحهای پژوهشی توسط اعضای هیئت علمی این دانشکده شامل «دکتر بهزاد ابراهیم»، «دکتر لاله پیاهو»، «دکتر علی عبداللهنژاد» و «دکتر مجتبی ضیائی» انجام شد.
وی اضافه کرد: «تولید ژل دوگانه بر پایه اولئوژول روغن گیاهی و ژلاتین جهت جایگزینی روغن قنادی محصولات نانوایی» و «بررسی تغییرات زمان مکانی غلظت ترکیبات بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن در هوای محیطی شهر مراغه» از جمله این طرحهاست.
دکتر ارجمند ادامه داد: «بررسی ارتباط سطح سرمی پیتید شبه – متئورین و پیتید آیریزین با شاخصهای گلاسیمیریال شاخصهای استرس اکسیداتیو و التهابی، فراسنجهای لیپیدی، شاخصهای تنسنجی و وضعیت دریافت غذایی در بیماران دیابتی نوع دو چاق، افراد چاق و افراد با وزن نرمال» و همچنین «تاثیر گیاه دارویی تهیه شده از گیاه بامیه روی قند و چربی خون» نیز جزو چهار طرح برتر دانشکده در سال جاری است.
وی این را هم بیان کرد که پیشرفت علمی کشورمان در طول انقلاب اسلامی بسیار مشهود بوده و این پیشرفتها مرهون پژوهشگران جوان و انقلابی است.
ارتباط معنیدار داروی گیاه بامیه با قند و چربی خون
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشکده علوم پزشکی مراغه که یکی از چهار طرح برتر پژوهشی سال جاری را به ثمر نشاند، بیان کرد: داروی گیاهی تهیه شده از میوه گیاه بامیه بر کاهش شاخصهای قند و چربی خون و نیز التهاب در بیماران دیابتی نوع دوم اثر معنیدار مطلوب دارد.
دکتر «مجتبی ضیائی» افزود: دیابت نوع ۲ یکی از بیماریهای متابولیکی شایع در سراسر جهان است که طبق تخمینهای جدید اتحادیه بینالمللی دیابت، پیشبینی میشود که طی ۲۰ سال آینده ۷۰۰ میلیون نفر از جمعیت جهان به دیابت مبتلا شوند.
وی ادامه داد: برآورد میشود که از هر پنج نفر ایرانی یا یک نفر به دیابت مبتلاست یا اینکه در معرض ابتلا به دیابت قرار دارد.
دکتر «ضیائی» با بیان اینکه به رغم پیشرفتهای اخیر در مراقبتهای پزشکی، دیابت همچنان یکی از بیماریهای پرهزینه به شمار میرود و کنترل نکردن مناسب آن سبب بروز عوارض مختلف مانند بیماری قلبی عروقی، رتینوپاتی، نفروپاتی و نوروپاتی میشود.
وی با این مقدمهچینی به نتایج پژوهش اشاره کرد و افزود: گیاه دارویی بامیه (Abelmoschus esculentus) گیاهی است گلدار از خانواده پنیرکیان که در طب سنتی به عنوان ماده پائین آورنده لیپید و گلوکز خون استفاده میشود.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی مراغه ادامه داد: در اولین کارآزمایی بالینی انجام شده در این دانشکده، ۱۰۰ بیمار دیابتی تیپ دو با سن بین ۴۰ تا ۶۰ سال به صورت تصادفی به دو گروه درمان و دارونما تقسیم شدند.
به گفته وی گروه اول کپسولهای حاوی هزار میلیگرم از پودر میوه بامیه را سهبار در روز طی مدت سهماه مصرف کردند؛ درحالیکه گروه دیگر دوز مشابهی از دارونما را مصرف کردند.
دکتر ضیائی افزود: هر دو گروه به صورت مداوم به برنامه درمانی ضد دیابت و رژیم غذایی استاندارد پایبند بودند و در آغاز و پس از سهماه، فاکتورهای مختلف از جمله قند خون ناشتا، انسولین، HbA۱C، کلسترول، تریگلیسرید، HDL، LDL، پروتئین (CRP)، آزمایشهای کبدی و کلیوی، فشار خون (BP) و تغییرات BMI اندازهگیری شدند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی مراغه اضافه کرد: نتایج بهطور کلی نتایج نشاندهنده این بود که بیمارانی که در گروه درمان با کپسول تهیه شده از میوه گیاه بامیه قرار گرفته بودند، کاهش معناداری در میزان قند خون ناشتا، HbA۱C، کلسترول تام و تریگلیسرید در مقایسه با شروع مطالعه و همچنین گروه دارونما داشتند.
به گفته دکتر «ضیائی» همچنین بیماران گروه بامیه پس از سهماه درمان دارای سطح پایینتری از شاخص التهابی hs-CRP نسبت به گروه دارونما بودند.
وی این را هم بیان کرد که هیچ عارضهای از جمله مشکلات کبدی، کلیوی و فشار خون یا عوارض جانبی دیگری در گروههای مصرفکننده کپسول گیاهی بامیه مشاهده نشد.
وی به نتایج این پژوهش هم اشاره و بیان کرد: مصرف همزمان کپسول گیاهی بامیه در بیماران دیابتی نوع دوم با دوز هزار میلیگرم سهبار در روز بهمدت سه ماه، موجب بهبود پروفایل چربی، کنترل قند خون و التهاب مزمن میشود.