فسیلهای مراغه در کدام موزههای جهان نگهداری میشود؟
- شناسه خبر: 5494
- تاریخ و زمان ارسال: 10 آبان 1403 ساعت 01:04
- بازدید :
- نویسنده: مراغه نیوز

به گزارش پایگاه خبری مراغه نیوز، روزگاری در مسیر مهاجرتی پستانداران مابین اروپا، آفریقا و آسیای شرقی قرار گرفته بود و بر همین اساس نیز فسیلهای متعدد و متنوعی از این حیوانات در منطقه فسیلی مراغه به یادگار مانده است.
منطقهای که از آن با عنوان «بهشت فسیلشناسان» یا «بهشت دیرینهشناسان» جهان یاد میشود و بر اساس اسناد، فسیلهایش در موزههای تاریخ طبیعی متعددی چون «لسآنجلس» آمریکا، وین اتریش، پاریس فرانسه نگهداری میشود.
دکتر «غلامرضا زارع» از فسیلشناسان یا به اصطلاح دیگر دیرینهشناسان کشورمان میگوید: فسیلشناسان جهان پس از هربار کاوش و استخراج فسیل در منطقه فسیلی مراغه، نتایج و انتقال فسیلها به کشورهایشان را در دفتری درج کردهاند.
به گفته وی بر اساس این دفاتر امروزه از اسبهای دوره میوسن منطقه فسیلی مراغه یا «هیپاریونها» نمونههایی در کشورهای اتریش، هلند و آمریکا وجود دارد که نام علمی آنها «Hipparion moldavicum»، «Hipparion prostylum» و «Hipparion mediterraneum» است.
وی اضافه کرد: از خانواده گاوسانان نیز نمونههایی چون «Gazella capricornis» ،«Demecquenemia rodleri» ،«Oioceros rothii»، «Prostrepsiceros houtumschindleri» ،«Prostrepsiceros fraasi» و «Urmiatherium polaki» در موزههای اتریش، فرانسه، آمریکا و هلند دیده میشود.
دکتر «زارع» همچنین با بیان اینکه فسیل خانواده «پریماتها» یا میمونهای اولیه مراغه از اهمیت بسیاری بالایی برخوردار است، اضافه کرد: یک نمونه از آن نیز با عنوان «Mesopithecus sp» به آمریکا انتقال یافته و تاکنون عودت نداده شده است.
این دیرینهشناس مسلط به منطقه فسیلی مراغه و تاریخچه کاوش در آن ادامه داد: از خانواده گرکدنها نیز فسیلهایی با عناوین «Chilotherium pershian» و «Iranotherium sp» در اتریش، فرانسه و آمریکا نگهداری میشود.
وی اضافه کرد: «Samotherium majer» و «Helladotherium Sp» نیز ۲ نمونه از خانواده زرافههای منطقه فسیلی مراغه است که در اتریش، آمریکا و هلند نگهداری میشود.
به گزارش ایرنا به نقل از کارشناسان، منطقه فسیلی مراغه جزو پنج منطقه پراهمیت دارای سنگوارههای جانواران مهرهدار در سطح جهانی محسوب میشود و از نظر ذخیرهگاه دیرینهشناسی و مطالعه جغرافیای دیرینه صفحه اوراسیا دارای اهمیت ویژه است.
تراکم بالای قطعات فسیلی در واحد حجم، تنوع جانوری موجود در لنزهای حفاری شده، دسترسی آسان به لنزهای سنگوارهها و حفظشدگی مناسب قطعات فسیلی از ویژگیهای خاص سنگوارهها در این منطقه است.
تاکنون بقایای گروههای مختلفی از پستانداران شامل ۳۷ جنس و گونه متعلق به ۱۵ خانواده در منطقه فسیلی مراغه کشف شده است که از غنای گوشتخواران و گیاهخواران آن روزهای سهند حکایت دارد و میمونها یکی از همین گیاهخواران دارای اهمیت مطالعاتی ویژه هستند.
نخسیتنها از فسیلهای ارزشمند سازند مراغه
نخستینها یا «پریماتها» از سنگوارههای ارزشمند منطقه فسیلی مراغه به شمار میرود که به میمونهای اولیه مربوط میشود و مطالعه بر روی آنها از نظر تکاملی ارزش بالایی دارد.
دکتر «ریموند برنور» برای نخسینبار در سال ۱۳۵۳ فک زیرین میمونهای دنیای قدیم را از دره «گرگ» منطقه فسیلی مراغه استخراج کرد که اکنون این فسیل در آمریکا نگهداری میشود.
ایرانوتریوم معروفترین سنگواره از کرگدنها
تاکنون هفت گونه از سنگوارههای کرگدنها در منطقه فسیلی مراغه شناسایی شده و ایرانوتریوم جزو معروفترین آنهاست و یکی از نمونههای آن در موزه تاریخ طبیعی پاریس نگهداری میشود.